ד"ר נילס קרוגר PhD ,ד"ר חנה לוי PhD ,ד"ר ניל סאדיק M
תקציר
המגמה העיקרית כיום בתחום הרפואה האסתטית היא דרישה של המטופל/ת לטיפולים יעילים, לא פולשניים יחד עם חזרה מהירה לשגרה. המושג "טיפול בהפסקת הצהריים" הפך להיות מאוד פופלרי בקרב המטופלים שמצפים מההליך הטיפולי להיות קצר, בטוח, ללא כאב ויחד עם זאת יעיל. טכניקה ייחודית בעלת פטנט של ונוס קונספט, המובססת על שילוב של גלי רדיו (RF) ושדות אלקטרומגנטיים (PEMF) הוצגה ברחבי העולם, לשם טיפול בקמטים בפנים ללא כאבים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את הבטיחות והיעילות של הטיפול בקמטים בטכנולוגיה זו. 31 מטופלים השתתפו במחקר זה. כל מטופל/ת קיבל 10 טיפולים בפנים עם מכשיר המשלב גלי רדיו 1 MHz עם PEMF עם השטף של 15 גאוס. המטופלים דירגו את רמת הכאב מיד לאחר הטיפול באמצעות סקלה אנלוגית ויזואלית (VAS) עבור כאב. תופעות לוואי נרשמו בכל ביקור. יעילות המחקר הוערכה בסופו ע"י 2 רופאים בלתי תלויים אשר דרגו את התמונות מתחילת הטיפולים ולאחר 3 חודשי מעקב באמצעות טבלת פיצפטריק לקמטים ואלסטוזיס (FWES). במהלך המחקר המטופלים לא דיווחו על תופעות לוואי שליליות בלתי צפויות. 2 הרופאים המדרגים דיווחו על שיפור של לפחות בציון אחד בטבלת FWES ב30 מתוך 31 משתתפי המחקר (% 97). הציון השתפר וירד מ2.5 מלפני הטיפול הראשון ל6.3 שלושה חודשים לאחר הטיפול האחרון, בנוסף כל החולים דירגו את הטיפול "ללא כאב" בסולם VAS.
תוצאות המחקר מראים כי שילוב של טכנולוגית RF רב קוטבי עם שדות אלקטרומגנטיים (PEMF) הינה בטוחה ויעילה בטיפול בקמטים בפנים ומתאימה גם למטופלים אשר מחפשים טיפולים יעילים ללא כאב וחזרה מהירה לשגרה.
מבוא
השימוש בטכנולוגיית RF תוארה לראשונה בשנת 2003 ע"י רואיז אספרז וגומז, כאשר הטכניקה מבוססת על חימום נפח של רקמות העור כדי ליצור שינוי של קולגן המלווה בהתכווצות מיידית של הסיבים ואחריו ניאוקולוגנסיס. טכנולוגית החימום מבוססת על ההתנגדות הטבעית של הרקמות לתנועת יונים בתוך שדות אלקטרומגנטיים. טגנולוגיית החימום של הRF לא פוחתת על ידי דיפרקציה (עקיפה) רקמות או קליטה ע"י המלנין באפידרמיס ועל כן מערכות מבוססות RF מתאימות לכל סוג עור (לעומת הלייזר). יחד עם זאת הצטמקות הקולגן אינו תלויה בטמפרטורה מסויימת אלא נקבעת ע"י שילוב בין זמן וטמפרטורה. ככל שמשיגים טמפרטורה גבוהה יותר יש סיכון גבוה יותר לתופעות לוואי ולתחושת כאב משמעותית. גישות מתונות יותר עם טמפרטורת יעד נמוכה יותר נראות בטוחות יותר למטופלים וגורמות להם לפחות אי נוחות.
נושא הבטיחות והכאב בטיפולי RF קשור גם למספר האלקטרודות במכשיר. מערכות חד קוטביות משויכות הרבה יותר לגרימת כאב משמעותי ולשיעור גבוה של תופעות לוואי כגון כוויות (דרגה 2) בשל ייצור חום מרוכז ועמוק על האלקטרודה האחת שלהם. לעומת זאת, מערכות דו קוטביות ורב קוטביות מפיצות את האנרגיה באופן שווה בין האלקטרודות שלהן וכתוצאה מכך גורמות לכאב מינימלי ולטיפול להיות בטוח יותר.
ד"ר אלכסידס ארמנקס ועמיתייו השוו בין מכשיר RF חד קוטבי עם דו קוטבי בתדירות גבוהה מהרגיל של 41 מגה הרץ במסגרת מחקר אקראי. המחקר כלל 10 מטופלים, לאחר 4 טיפולים עם מרווח של שבוע בין טיפול לטיפול שתי הגישות הראו שיפור במצב הקמטים ורפיון העור, אך לא נמצא הבדל ביעילות הטיפול, בכאב או בתופעות הלוואי. מחקרים אחרים אשר משווים ישירות בין מכשירי RF חד קוטבי, דו קוטבי ורב קוטבי עם תדרים נפוצים יותר (0.6-5.0 MHz) לא פורסמו עדיין. למרות זאת, באופן כללי בגלל חלוקת הכח העמוקה שלהם התקנים חד קוטביים אמורים להיות יעילים יותר לחידוש העור ואילו התקנים דו קוטביים ורב קוטביים אמורים להיות בטוחים יותר וכואבים פחות.
גישה חדשה שיצאה לשוק על ידי ונוס קונספט – משלבת גלי רדיו עם פולסים אלקטרומגנטיים:
הפטנט של ונוס קונספט משמעו: על מנת להגיע ליעילות גבוהה יותר יחד עם שמירה על פרופיל בטיחות גבוה ומינימום כאב בטכנולוגיית RF יש לשלב אותה עם פולסים אלקטרו מגנטים (PEMF). ההשפעה הרפואית של פולסים אלקטרו מגנטיים הוצגו לראשונה ע"י באסט ועמיתיו ועם הזמן הוכחו במחקרים קליניים כבטוחים ויעילים בטיפול בעצמות שבורות שלא התאחו.
פולסים אלקטרו מגנטים מגדילים את הגירוי של מס' ציטוקינים כגון חלבוני העצם המורפוגנטיים 2 ו4 אשר הופכים לגורם גדילה ומשמעותיים בקידום אוסטאובלסטים (תא האחראי לבנית עצם) במהלך תיקון שבר.
טפר ועמיתיו הראו כי ל PEMF יש גם השפעה חיובית על אנגיוגנזה (הווצרות של כלי דם חדשים), תהליך אשר קריטי לריפוי מוצלח ברקמות שונות. במחקר מבחנה שלהם, PEMF (פולסיםי אלקטרומגנטיים) הגדילו את שגשושם ואת מידת ארגון הרקמה לתוך הצורות של צינורות בתאי האנדותל (רקמת תאים פנימית בכלי דם) ובנוסף, הגדילו גם את כמות גורמי גדילה של פיברובלסטים (2-FGF) וגורמי גדילה אנגיוגנזים אחרים. אפקט הגירוי של PEMF על סינתזת קולגן תוארה לראשונה ע"י מורי ופרנדל ואושרה ע"י סודה ועמיתיו אשר זיהה את ההשתתפות של פרוטאין קינאז (אנזים אשר ביכולתו לשנות חלבונים אחרים על ידי זרחון) בתהליך.
כיוון של- RF הרב קוטבי וה- PEMF יש מנגנונים שונים של מבנה פעולה ויעד מטרה שונה בעור, השילוב בינהם משלים אחד את השני. גירוי כלי הדם, שגשוג הפיברובלסטים והקולגן ע"י PEMF פועל בסינרגיה עם שינוי במבנה של הקולגן הקיים ע"י ה RF המלווה בהתכווצות מיידית של הסיבים ועיכוב סינתזה של קולגן ואלסטין. יתרה מזאת, מנגנון הפעולה שאינו כולל חימום של PEMF איננו מפריע למנגנון החימום של RF .
יש לציין כי למרות שהאפקט של PEMF הוערך לטובה במחקר המבחנה, ההשפעה הקלינית שלהם על פיזיולוגית העור ומידת התאמתם עם השילוב של RF עדיין אינם ברורים ועל כן מטרת המחקר הנוכחי היתה לחקור את הבטיחות והיעילות של מכשירי ונוס קונספט המשלבים PEMF ו- RF רב-קוטבי לטיפול בקמטים בפנים
חומרים ושיטות
פרוטוקול המחקר אושר על ידי ועדת הלסינקי של המרכז הרפואי ע"ש סוראסקי בתל-אביב. כל המשתתפים נתנו את הסכמתן בכתב ובע"פ להשתתפות במחקר. במחקר השתתפו שלושים ואחד מטופלים (30 נשים, וגבר) עם קמטים בפנים.
בקריטריוני ההכללה היה מעורב ציון >4 בסולם פיצפטריק לקמטים ואלסטוזיס (FWES).
קריטריונים שמנעו השתתפות במחקר היו הריון, הנקה, זיהום או דלקת באזור הטיפול, היסטוריה של צלקות היפרטרופיות או קלואידים וטיפולים קודמים להתחדשות עור כגון: בוטוקס, הזרקת חומרי מילוי, לייזר, RF במהלך החצי שנה האחרונה.
כל משתתף צולם לפני הטיפול הראשון במצלמה דיגטלית 10 מגה פיקסל בצורה אחידה. הטיפולים בוצעו במכשיר המשלב MHz 1 RF עם PEMF בתדירות של 15 הרץ ומשך פעימה של 5.0 מילי-שניות, שטף השדה המגנטי היה 15 גאוס (0015.0 טסלה) של חברת ונוס קונספט (ונוס FreezeTM). מיד לאחר הטיפול האזור המטופל הוערך חזותית לתגובות העור: בצקת, אודם, היפופיגמנטציה, היפרפיגמנטציה או כל שינוי ברקמה. בנוסף, המטופלים התבקשו לדרג את רמת הכאב נתפס במהלך הטיפול באמצעות סקלה אנלוגית ויזואלית (VAS) עבור כאב.
כל מטופל קבל 10 טיפולים בפנים, עם זמן טיפול ורמת אנרגיה המותאם לו אישית לפי סוג העור שלו. 4 הטיפולים הראשונים בוצעו בתדירות של פעמים בשבוע ושאר הטיפולים בוצעו בתדירות של פעם בשבוע. פגישת מעקב בוצעה לאחר חודש מהטיפול ולאחר 3 חודשים מהטיפול האחרון. וכל מטופל צולם באותו אופן שצולם לפני הטיפול הראשון. כדי להעריך את הבטיחות של ההליך בוצע מעקב אחר תופעות לוואי אפשריות לאורך במחקר כולו. יעילות המחקר הוערכה בסופו ע"י רופאים בלתי תלויים אשר דרגו את התמונות מתחילת המחקר ו-3 חודשים לאחר מכן ע"י שימוש בסולם פיצפטריק לקמטים ואלסטוזיס (FWES). בנוסף לשינוי, הציון הממוצע הסופי חושב גם ע"י תמצות של מס' המטופלים עם שיפור של לפחות 1 בסולם FWES
תוכנת 19 SPSS לסטטיסטיקה (חברת IBM, ארמונק, ניו יורק) שימשה להכנת הנתונים וניתוח סטטיסטי. סטיית ממוצע, חציון, תקן , וסטיית התקן חושבו עבור כל פרמטר. כדי לזהות הבדלים סטטיסטיים משמעותיים בין הבסיס לנקודת המעקב, נקבעה רמת מובהקות של 5.0 ונעשה שימוש במבחן הדרגה הפרמטרית חתום ע"י ווילקוקסון.
כל משתתפת במחקר קיבלה טיפול אחד עם מכשיר ונוס ויוה בטכנולוגיית ה RF ננו פרקשיונל .
מכשיר הויוה הינו מכשיר לא פולשני המיועד לשימוש בבעיות דרמטולוגיות הדורשות חידוש של העור, ע"י שימוש במכשיר משיגים תוצאות משמעותיות בהפחתת הקמטים ומיצוק העור.
המכשיר גורם לחימום מבוקר של אנרגיית RF אשר מועברת לעור ע"י 160 אלקטרודות מזעריות בצורה ממוקדת ואחידה ובעוצמה של 225 וולט בפולסים של 20 אלפיות השנייה. על מנת להעריך את בטיחות הטיפול האזור המטופל נבדק מיידית לאחר הטיפול כדי לבחון תופעות לוואי שליליות כגון אודם, בצקת, כוויה, זיהום, ופגמנטציה. תוצאות קליניות הוערכו ונבדקו לאחר חודש של מעקב וכללו השוואת תמונות לפני/אחרי וערכים קליניים של פגמנטציה, מרקם העור וקמטים.
תוצאות
כל 31 המטופלים שהשתתפו סיימו את המחקר , כולל המעקב של ה-3 חודשים, ונכללו בניתוח. המטופלים היו בטווח הגילאים 36 – 62 (כלומר, 2.49 ± 2.7) שנים.
בטיחות וכאב
לאורך המחקר לא דווחו על תופעות לוואי שליליות בלתי צפויות. אצל חלק מהמטופלים הופיעה בצקת לאחר הטיפול אך זו עברה לאחר 10 עד 30 דקות ללא טיפול נוסף. לא היו מטופלים אשר חוו תופעות לוואי חמורות יותר כמו כוויות , פגיעה בתפקוד העור, או צלקות. יתרה מזאת, כל המטופלים דירגו את טיפול כלא כואב כלל בסולם VAS.
יעילות
ההשפעה של הגישה המושלבת של RF ו- PEMF לטיפול בקמטים בפנים הוערכה ע"י 2 רופאים בלתי תלויים באמצעות סולם FWES .ההשוואה של התמונות (איורים 1 ו- 2) הראו ירידה סטטיסטית מובהקת (001
דיון
הטיפול בהזדקנות העור כתוצאה מחשיפה לשמש וכתוצאה מתהליכים פנימיים בגוף היה במשך זמן רב מוגבל לטיפולים פולשניים בלבד, ולכן היה נתון לסיבוכים כמו אודם ממושך, דלקות, שינויים פיגמנטוריים וצלקות. השימוש בטכנולוגית RF עבור חידוש עור הפנים והגוף עונה על הביקוש של מטופלים לשיפור מורגש במצב העור עם סיכון מינימלי וחזרה מהירה לשגרה. החום שנוצר ע"י הזרם החשמלי גורם להתכווצות הקולגן ושינוי עמוק בדרמיס ללא פגיעה ניכרת באפדירמיס. החיסרון העיקרי עד היום של טכנולוגיה זו הייתה רמת הכאב שנוצרה ע"י מכשירי RF מהדור הראשון. הדור החדש של מכשירי RF פותח על מנת לייעל את האיזון בין יעילות, בטיחות וכאבים קליניים. ולכן ההתפתחות האחרונה היא שימוש ב- RF רב-קוטבי בשילוב עם PEMF לחימום MP2 עדין של הרקמה. היא הטכנולוגיה המוגנת בפטנט של חברת ונוס קונספט –
תוצאות המחקר מראות כי השילוב של טכנולוגית RF רב קוטבי עם פולסים אלקטרומגנטיים היא גישה בטוחה, יעילה ונטולת כאבים לטיפול בקמטים בפנים. השפעת חידוש העור נקבעה ע"י גידול של ציון 1 לפחות בסולם FWES ב30 מתוך 31 המטופלים שנבדקו )%97 .)שיעור התגובה הגבוה ביחד עם ירידה של כחציון 5.1 דרגות מוכיח כי היעילות של הגישה המשולבת שנבדקה במחקר זה היא שוות ערך או טובה יותר מגישת RF חד קוטבי או דו קוטבי. מחקרים אחרים באמצעות FWES הראו שיעור תגובה של בין 83% – 100 בRF חד קוטבי ושיעור תגובה של בין %85% – 100 בRF דו קוטבי, במיוחד במחקרים החוקרים RF חד קוטבי היעילות הטובה נמצאה משויכת לרמות כאב קלות עד בינוניות ושיעור גבוה של תופעות לוואי. פיצפטריק ועמיתיו תיארו אודם (36%), בצקת (14%), כוויות מדרגה שנייה (6%), וצלקות (3%) כחלק מתופעות הלוואי של המחקר. במחקרים על RF דו קוטבי לא דווח על כאב במידה רבה אולם דווח על אודם, בצקת, כוויות, שלפוחיות, ארגמנת (דלקת של דופן כלי הדם), יובש והיפרפיגמנטציה חולפת.
במחקר הנוכחי לא היה מטופל שחווה כאב במהלך או לאחר הטיפול ותופעת הלוואי היחידה שהייתה היא בצקת בחלק מהמטופלים אשר חלפה בתוך 30 דקות לאחר הטיפול.
סיכום
מחקר הפיילוט המבוקר הנוכחי מדגים כי השילוב בין טכנולוגית RF רב-קוטבי עם PEMF היא גישה יעילה ועדינה לטיפול בקמטים בפנים. היא עונה על הדרישות של חולים לטיפולים בטוחים ללא כאבים וחזרה מהירה לשגרה.
גילוי נאות
ד"ר נילס קרוגר הוא יועץ ונוס קונספט ובבעלותו אופציות בחברה